Vuoden sivistyspalkinnon 2018 saa ympäristöahdistusta tutkinut Panu Pihkala palkitseminen 16.11. keskustelutilaisuudessa
Julkaistu:Teologian tohtori Panu Pihkala saa Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon 2018.
Tunnustus sivistystyöstä jaetaan vuosittain ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Sivistyksellä tarkoitamme empatiaa, suvaitsevaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja maailmasta.
Palkintoperusteissa todetaan, että Panu Pihkala on keskustelun herättäjä ja tutkija, joka etsii ratkaisuja epäkohtiin sen sijaan, että vaikenisi suurten kysymysten äärellä. Hän on elinikäisen oppimisen vaalija. Päätöksen palkittavasta teki Kansanvalistusseuran hallitus.
Esimerkillinen kansansivistäjä
Pihkalan vuonna 2017 julkaisema Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja) oli ensimmäinen suomalainen ympäristöahdistusta käsittelevä teos. Sen jälkeen hän on ansiokkaasti kannustanut ihmisiä puhumaan ympäristöahdistukseen liittyvistä tuntemuksista.
Hänen tapansa rikkoa vaikenemisen ja puhumattomuuden kulttuuria on esimerkillistä.
Pelkästään tieto ei riitä, vaan tarvitaan myös kansanvalistuksellisia toimia siihen, että kykenemme elämään merkityksellistä elämää toisia ja luontoa kunnioittaen.
Kaikille avoin keskustelutilaisuus
Pihkalan palkitseminen on kaikille avoin keskustelutilaisuus kestävästä hyvinvoinnista.
Se järjestetään pe 16.11. klo 12–14 Kansallismuseon ravintolasali Karhunpesässä, Helsingissä.
Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijoita esimerkiksi siitä, millä työkaluilla kestävää hyvinvointia voi omassa elämässään edistää ja mitä hyvinvointi tarkoittaa koulutusjärjestelmän ja elinikäisen oppimisen koko ketjussa.
Tilaisuus alkaa omakustanteisella lounaalla. Keskustelu on maksuton ja kaikille avoin. Lopuksi noin klo 14 luovutetaan sivistyspalkinto 2018.
Palkittava Panu Pihkala
- on teologian tohtori, ympäristötutkija, kirjailija ja kestävää kehitystä edistävä kansalaistoimija.
- tunnetaan etenkin ympäristöahdistuksen tutkijana.
- julkaisi teoksen Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja) lokakuussa 2017.
- toivoo, että kirjan luettuaan ihminen saa nimet tunteilleen ja aikamme ilmiöille, jotka liittyvät ympäristötuhoihin ja niiden uhkiin.
Lisätiedot:
toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen–Parrukoski, 050 563 4671.
Keskustelutilaisuuden ohjelma
KESTÄVÄ HYVINVOINTI – MITÄ SE ON?
Miten elää sopusoinnussa luonnon ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa? On aika ryhtyä edistämään kestävää hyvinvointia yhdessä.
Tervetuloa mukaan!
Tilaisuudessa pääset keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi siitä, millä työkaluilla kestävää hyvinvointia voi omassa elämässään edistää.
Entä mitä hyvinvointi tarkoittaa koulutusjärjestelmän ja elinikäisen oppimisen koko ketjussa? Kuinka huomioimme eri ikäpolvien taidot?
Tilaisuuden lopuksi julkistamme vuoden 2018 sivistyspalkinnon saajan.
Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan ja palkintotilaisuuteen! Tilaisuus alkaa omakustanteisella lounaalla. Keskustelu on maksuton ja kaikille avoin.
Tilaisuus striimataan ja tallenne löytyy tapahtuman jälkeen Kansanvalistusseuran YouTube-kanavalta: http://bit.ly/KVS_youtube.
AIKA JA PAIKKA
Pe 16. marraskuuta klo 12–14 Kansallismuseon ravintolasali Karhunpesä, Helsinki.
PUHUJAT
Marjatta Bardy puhuu aiheesta ”Ekososiaalinen sivistys – ja talouden paikka?”
Bardy on THL:n tutkimusprofessori (eläkkeellä). Lapset, luonto ja yhteiskunta on kokoava teema hänen tutkimus- ja kehittämistyössään. Kaikissa kulttuureissa yhteiskunnan jatkuvuus perustuu elinvoimaiseen luontoon ja hyvinvoiviin lapsiin.
Pinja Sipari puhuu aiheesta ”Ilmasto-osaamiselle on tarvetta – kokemuksia koulumaailmasta.”
Sipari on ilmastokysymyksiin erikoistunut ympäristökasvattaja ja maantieteen ja biologian opettaja. Viime vuosina hän on tuottanut aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia ja kouluttanut peruskoulujen ja lukioiden opettajia ilmastoasioista.
Keskustelua johtaa europarlamentaarikko, Kansanvalistusseuran hallintoneuvoston puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen ja kommentoi Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin.
Odotettavissa on kriittistä ja rohkeaa debattia! Alustusten jälkeen on runsaasti aikaa keskusteluun yleisön kanssa.